Black Garlic, the new superfood

black garlic zwarte knoflook

Black Garlic, om eerlijk te zijn.. ik had er nog nooit eerder van gehoord, laat staan geproefd. Enige tijd geleden liep ik met een vriendin door Amsterdam en kwamen we bij het Westergasfabriek terecht bij een leuke markt waar diverse ondernemers hun producten verkochten. Maar vlakbij was een hal waar we Panos Ganotis van GnC Gastromical Events spraken op de weg terug.

Panos Ganotis black garlic
Panos Ganotis

Ik heb ZELDEN iemand met zoveel passie over zijn vak horen spreken. Deze Griekse man weet het zo goed te vertellen dat ik zelfs een blog aan zijn bedrijf en product wil wijden.

Maar wat IS Black Garlic eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? In feite is zwarte knoflook gefermenteerd. Gewone witte knoflookbollen worden ca. 40 dagen bij een temperatuur van gemiddeld 70-80 graden Celcius in een vochtige ruimte gelegd om daar te fermenteren. De luchtvochtigheid ligt tussen de 75-80%. Het zijn de van nature aanwezige suikers en aminozuren in de rauwe knoflook bolletjes die ervoor zorgen dat er een soort chemische reactie plaatsvindt tussen de suikers en aminozuren. Dit geeft de zwarte kleur en de zoetige smaak. De structuur van de knoflook is zacht en plakkerig. Je zou het kunnen vergelijken met een zacht dropje. De geuren zijn hemels; ze ruiken daarna naar een kruidige bouillon.

knoflook bollen black garlic
Knoflook bollen
black garlic bollen
Black Garlic bollen

En als je denkt dat gewone (dus rauwe) knoflook gezond is voor de mens, zwarte knoflook doet er een flink schepje bovenop. Vooral vanwege de dubbele hoeveelheid antioxidanten, maar ook omdat ze erg licht verteerbaar zijn.

black garlic
Black Garlic

Panos maakt niet alleen Black Garlic, maar dit product is er ook in honing, kaas en ketchup. En wat ook helemaal super is; er bestaat zelfs Black Garlic Caviar! Ja .. ECHT!

black garlic kaas
Black Garlic kaas
black garlic caviar
Black Garlic Caviar

Black Garlic Caviar is een combinatie van Black Garlic, koffie en honing. Ze krijgen dan de caviar vorm met “Agar-Agar”. Deze vier ingrediënten gecombineerd worden pareltje voor pareltje afgekoeld en dan per stuk geselecteerd voordat ze in gepasteuriseerde flesjes gaan.

Ze geven hun eigen smaak aan canapés en diverse hapjes, een creatieve bite aan sushi en op bepaalde gerechten geeft het net ´the finishing touch’. Maar ook verwerkt in een saladedressing geeft het een verrassend effect in je mond.

blach garlic producten
Black Garlic producten

En Panos deelt graag één van zijn persoonlijke specialiteiten! Hieronder tref je het recept aan:


Recipe for 2 persons

Ingredients:
250gr penne rigatte or other dry pasta
2 tablespoons olive oil
2-3 cloves black garlic, smashed
300 gr chopped tomatoes and 6 cherry tomatoes
1/2 teaspoon red chili pepper
3 leaves fresh basil, chopped, plus more for garnish
Block of Parmigiano-Reggiano, for garnish

Procedure:
Start by heating the oil and add the chili. After a couple of minutes, add the tomatoes, seasoning, water and bring to a smooth boil until the sauce thickens. Smash and add the black garlic, close the lid and wait for another 2’ before serving with penne or any pasta of your liking.

black garlic pasta recept
Penne al’ Arrabiata with Black Garlic

Wil jij ook kennis maken met Panos? Hij staat 1-2-3 juni a.s. op Taste of Amsterdam. Ook kun je meteen zijn producten proeven en kopen.

Wil je nog meer informatie over Panos en GnC Gastronomical Events? Neem dan een kijkje op hun website. Wat mij betreft een absolute aanrader!

Hartelijk dank Panos voor je enthousiasme als ondernemer en voor het delen van een persoonlijk recept. Heel veel succes bij Taste of Amsterdam! You so deserve it!!

hantekening inge bergakker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *