Gember

Gember als specerij

Gember is behalve in de keuken ook in de wereld één van meest gebruikte specerijen. Het heeft een vrij sterke, maar aangename geur en smaak. Gember komt uit de wortelstok van de gemberplant, de Zingiber officinale. En deze heerlijke kruid heeft ook een medicinale werking dus mag het eigenlijk niet ontbreken in je eigen keuken. Gember kun je tegenwoordig overal kopen, ook in de lokale supermarkt. Het is een wortelstok met ‘knoken’ zoals ik ze noem. De gemberplant is familie van de kurkuma, waar ik al eerder over verteld heb. Tevens is het familie van de galangawortel en kardemon. Gedroogd heet het in de Indische keuken Djahé.

Gember als gemalen kruid
Gember poeder

Gember heeft ook diverse toepassingen bijvoorbeeld stemgember, gembersiroop, gemberjam, gekonfijte gember, gesuikerd zacht gembersnoep, ingelegde gember, gemberstukken op azijn, gember koekjes.. eigenlijk teveel om op te noemen. Als je bedenkt dat gember al meer dan 5.000 jaar als ‘medicijn’ tegen allerlei kwalen gebruikt werd door onze voorouders (vast niet in de zoete toepassingen) dan wil ik graag een paar delen met jullie.

– Het vermindert artrose en andere reumatische aandoeningen zoals bijvoorbeeld artritis. Door het gebruik van deze specerij kan het de pijn verminderen.

– Het is een ontstekingsremmer en kan helpen bij een groot scala aan chronische klachten (en ziektes). De actieve stof in gember wordt 6-gingerol genaamd. Diverse onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat 6-gingerol in gember de groei blokkeert van verschillende vormen van kanker, met name darmkanker. Er is echter beperkt bewijs dat gember effectief kan zijn bij o.a. alvleesklierkanker, borstkanker en eierstokkanker.

Griep en een verkoudheid kan sneller worden genezen als je gember gebruikt. Ook is uit onderzoek gebleken dat gember de groei van Helicobacter Pylori kan afremmen. Deze bacterie komt in de maag voor en kan de oorzaak zijn van maagkanker. Er zijn meerdere bacteriën en virussen die gevoelig zijn voor gember en verdrongen kunnen worden door het gebruik ervan.

– Het stimuleert de alvleesklier om verschillende enzymen te produceren en daardoor ook je spijsvertering. Het verhoogt de samentrekkingen van je maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan. Hierdoor zal een opgeblazen gevoel afnemen. Het vermindert ook winderigheid.

Gebruik van gember vermindert verkoudheden
Verkoudheid

– Vroeger werd gember al ingezet om het geheugen te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat bij dagelijks gebruik van gemberextract niet alleen de reactiesnelheid, maar ook het concentratie- en denkvermogen verbeterde.

– Het wordt gebruikt tegen allerlei pijnen waaronder menstruatiepijnen. Als er bij de start van de menstruatie iedere dag wat gember wordt ingenomen, dan zal dit de pijn even effectief verlichten als het gebruik van ibuprofen. Gember is ook een goed middel tegen spierpijn na het sporten.

– Heb je net een operatie ondergaan, moet je aan de chemo, ben je snel wagenziek of ben je zwanger? Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van misselijkheid die je met gember kunt tegengaan. Laat een stukje gember trekken in een mok of een kan met heet water en drink het met kleine slokjes op. Of drink ginger ale. Net zo effectief, maar bevat wel veel suikers.

– Het kan de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% verhogen. Dit is een goede reden om in ieder gerecht wat gember te verwerken zodat je minder last hebt van ‘cravings’.

– Nog een manier waarop gember je kan helpen bij gewichtsafname. Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er insuline in je bloed circuleert. Zolang dit gebeurt, wordt het lastiger om af te vallen. Het verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen. Dit helpt je bij insulineresistentie en overgewicht. Voor een nog beter effect combineer je gember met wat citroensap.

Gember met citroen zorgt voor gewichtsafname
Gember met citroen

Gember is heel gezond voor lichaam en geest, maar verdunt ook je bloed. Wees dus voorzichtig met het gebruikt ervan als je aan de bloedverdunners bent. Overleg altijd vooraf met je arts als je bijvoorbeeld een dieet wilt volgen waar deze kruid veel in voorkomt. Zo kan gember ook de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember.

En voor de vrouwen onder ons; gember is verwarmend. Heb je last van opvliegers of nacht zweten? Probeer dan even of gember dit niet erger maakt.

Er zijn diverse recepten waar gember in verwerkt wordt. Op de website van de Plus Supermarkt vond ik een lekkere Indiase yoghurt marinade met gember voor diverse soorten vlees. En deze week deel ik op mijn Facebook pagina een recept; gemberthee en diverse opties ‘to spice it up‘! Like de pagina aan de rechterzijde van deze blog zodat je op de hoogte blijft van alle verhalen.

hantekening inge bergakker

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *