Cranberries

Cranberries worden al eeuwen lang gebruikt als voedingsmiddel. Het is een kleine rode bes die uit Noord-Amerika komt. Ze groeien op groenblijvende heidestruiken die nauw verwant zijn met onze veenbes en blauwe bes zoals die bijvoorbeeld op Terschelling te vinden zijn. Het zijn vooral de rood zwarte vruchten die verschijnen in juni en juli die voornamelijk voor consumptie gebruikt worden. Cranberry sap is bijvoorbeeld heel rijk aan antioxidanten, stoffen die deels bestaan uit proanthocyanidinen die de bessen hun levendige kleuren geven.

glas met cranberry sap waar veel cranberries in verwerkt zijn, ijsblokjes, rietje en schijf sinaasappel
Cranberry sap

Cranberries hebben ook een medicinale werking. De bessen werden door de Indianen gebruikt om blaas- en nierziekten te behandelen. De eerste Engelse kolonisten leerden de bes zowel rauw als gekookt te gebruiken om allerlei kwalen te behandelen. Vroeger ging het om de behandeling van een verminderde eetlust, bloedziekten, spijsverteringsproblemen en zelfs scheurbuik welke te wijten viel aan een groot vitamine C tekort. Cranberries worden onder andere ook preventief gebruikt voor urineweg infecties, maagzweren, hart- en bloedvaten aandoeningen, tegen het ontstaan van kankersoorten en voor mondhygiëne. Er zijn nl. ook mineralen vertegenwoordigd in cranberries. Vooral mangaan springt er met ruim 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit. Daarnaast bevatten de bessen een bron van koper, ijzer en in mindere mate kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. We kunnen dus concluderen dat deze besjes ERG gezond zijn!

Wees wel voorzichtig met de hoeveelheid cranberries die je eet. Ze bevatten relatief veel calorieën en natuurlijke suikers. Je kunt ze goed eten als je tijdens of na het sporten op een gezonde manier snel nieuwe energie wilt opdoen. Ook als brandstof voorafgaand aan je training komt een handje van deze (gedroogde) bessen goed van pas.

tafel met mooie decoratie waar een craberry gebakje met veel cranberries staat
Cranberry gebakje

Tijdens de feestdagen (en vooral rond de kerstdagen) worden cranberries veelvuldig verwerkt in het menu. Als drankje, gebakje of saus bij het vlees. Heb jij weleens een recept geprobeerd met deze heerlijke fris zoete bes? Laat het mij dan vooral weten en ik deel het graag op de Facebook pagina!

hantekening inge bergakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *